Getz/Gilberto

…La noi se ținea și festivalul de jazz, dar știu, poate pare ciudat să ai un festival de genul ăsta și să nu mergi, dar eu nu mergeam decât accidental, în schimb prietena mea cea mai bună de la care am învățat ceva muzică (clasică, jazz, rock etc.), mergea. Și mă ținea la curent cu tot ce se întâmpla, cu tot ce știa. Și cam știa. Cred că avea sute de casete, trei rafturi ticsite cu plăci de pick-up, vrafuri de benzi de magnetofon…Colecția mea era o glumă față de a ei. Oricum, de la prietena mea am auzit prima dată de Stan Getz.

Legătura dintre muzica de dans latino și publicul american e cunoscută – în decursul secolului trecut, tangoul, cha-cha, rumba și mambo au răsunat în sălile de dans și în cluburile de jazz americane.

Talentatul saxofonistul Stan Getz înregistrase în 1962 Jazz Samba, album ce anunța o deviere de la stilul hard be-bop practicat la început și apoi exersat în improvizații de chitară acustică, cu îndulciri ale ritmurilor sambei braziliene, venind cu un alt ritm, grațios, devenit cunoscut sub numele de bossa nova.

Piesa Desafinado interpretată de Getz și Byrd (colaborare ce nu a rezistat timpului) și compusă de brazilianul Antonio Carlos Jobim s-a vândut  într-un milion de exemplare. Spre deosebire de interpreții ulteriori de bossa nova, apăruți ca ciupercile după ploaie, lui Stan Getz i s-a recunoscut autenticitatea din prima de către Baden Powell și Jobim. Stan Getz este singurul american acompaniat la pian de Jobim (îl acompaniase și la chitară) și de toboșarul brazilian Milton Banana. Dar vedeta albumului este chitaristul și solistul vocal Joao Gilberto, timidul cu voce monotonă și improvizații delicate de chitară, ce a inaugurat stilul bossa nova. Se spune că producătorul discului a vrut ca anumite versuri din The Girl from Ipanema să fie cântate în engleză, nu în portugheză. Așa se face că prima înregistrare de pe album a fost un mare hit single și a făcut din necunoscuta Astrud Gilberto o stea. Joao nu știa limba, așa că tânăra și frumoasa lui soție, Astrud, s-a oferit să facă o încercare. Vocea ei emoționa(n)tă a devenit una dintre cele mai faimoase în istoria muzicii, iar cele două piese în care apare – prima, Ipanema, cea de a doua fiind varianta în engleză, scrisă de Gene Lees, a cântecului Corcovado – sunt printre cele mai reușite momente ale albumului. În luna iulie a anului 1964, “The Girl From Ipanema” a ajuns pe locul 5 în topurile pop, iar albumul Getz / Gilberto a ajuns pe locul doi, fiind depășit doar de Beatles cu al său A Hard Day’s Night. Getz / Gilberto a câștigat premiul “Album of the Year” la Grammy’s (1965), “Ipanema” fiind apreciată drept cel mai bun single pentru anul respectiv. Alte două premii Grammy acordate albumului au fost: unul pentru instrumentare și altul i-a revenit lui Stan pentru cea mai bună interpretare instrumentală de jazz. O reeditare din 1990 adaugă acestuia versiunile de pe single ale celor două melodii.

Probabil mulți dintre voi sunteți familiarizați cu albumul acesta de excepție, însă am ținut să-l aduc aici pentru că îl reascult de vreo două zile și, în plus, se vrea a fi un remember al unei perioade frumoase din viața mea și al prietenei mele cu C.!

Advertisements
This entry was posted in Muzică and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Getz/Gilberto

 1. Iosif says:

  Viata superioara,rational sentimentala este ca o ‘piata’,o bursa de valori,în care fiecare individ îsi expune ‘marfa’ si în functie de cerere si oferta fiecare îsi ofera produsele,marfurile de care dispune.
  În virtual,produsele sunt reprezentate în cuvinte mai mult sau mai putin valoroase,cumparate si/sau vândute în functie de valoarea nutritiva ce o au pentru suflet. La fel ca si alimentele necesare trupului,omul are nevoe sa-si alimenteze Sufletul alimentându-l cu creatii artistice din toate domeniile iar muzica este un aliment sufletesc necesar pentru a da un plus de fericire vietii.
  Este minunat când oferim semenilor autentice valori ce au menirea sa dea un plus de cunoastere si evolutie spre absolut,iar când sunt oferite cu dragoste,vor avea efecte pozitive asupra sufletelor semenilor nostri.
  Merci,draga Pathy pentru articolele si cuvintele oferite din Suflet pentru Suflete .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s