Robert Schumann: moment comemorativ

clara si robert schumann

 

Prin ce stări de spirit trec compozitorii de geniu la frontierele invizibile dintre marile elanuri creatoare? De la înfrigurarea de început, la arderea intensă până la finalizarea operei, apoi la descumpănirea, la golul sufletesc ce survine după realizarea capodoperei? Cu inima înfiorată și mintea încordată, un tot de neuroni și celule se pune în slujba înaltă a sublimului. Dar, în focul creației, compozitorul Schumann nu-și pune deloc probleme de ordin programatic, părând a fi convins că face „muzică pură”, abia la final, după ce constată plasticitatea imaginilor făurite, dă lucrării un program. Schumann, un suflet romantic și arzător, s-a întrecut pe sine în miniaturile pentru pian și în lieduri. Și pentru că vorbisem de copilărie, așa a procedat și cu Kinderszenen, adică a ales titlul la urmă, când opera era gata.

Clara Haskil la pian:

Și interpretarea maestrului Horowitz:

https://www.youtube.com/watch?v=6z82w0l6kwE

Din ideile artistice ale compozitorului: “Artistul trebuie să trăiască în vârtejul vieţii, căci în cameră se nasc rareori idei.”

Considera că lumea exterioară trebuie redată prin prisma trăirilor proprii, întrucât: „Cu cât muzica este mai specifică şi cu cât prezintă publicului mai multe imagini individuale, cu atât va fi mai reprezentativă, veşnic vie şi mereu nouă pentru toate timpurile.” Și nu în ultimul rând, modernismul lui în citatul de mai jos:

Ca și când toate produsele imaginației ar trebui să fie modelate în așa fel încât să se potrivească în una sau două forme! De parcă ideea n-ar veni pe lume cu o formă proprie, gata modelată!

 

Advertisements
This entry was posted in Muzică and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s