Sărut

Semnele trecerii vremii peste noi pot fi estompate cu un sărut. Azi, de Ziua Sărutului, nu m-am gândit numai la recordul mondial pentru cel mai lung sărut al unui cuplu de thailandezi, ci și la sărutările din versurile poeților (Marcel Breslașu) pe care iubirea i-a făcut poeți (?), la tablourile pictorilor celebri (Touluouse-Lautrec prea explicit, Hayez, Boucher, Munch nu, Klimt da) care l-au zugrăvit, la sculptorii și artiștii care le-au imaginat, indiferent cum, pe ce suport, sau în ce epocă. Nu mă refer la sărutul ce marchează apartenența la un grup, nici la ceremonii oficiale, nici la sărutul lui Iuda, ci la sărutul din toate poveștile de dragoste: Romeo și Julieta, Daphnis și Chloe, Tristan și Isolda etc.

Orice sărut este miraculos. Nu sunteți de acord? Gândiți-vă că a preschimbat broscoiul sau bestia din poveste în prinț. Cu gândul la asta, am sărit de la…desene animate la filme, trecând în revistă, nu în ordinea preferințelor, toate săruturile memorabile din filme, de la cel al lui Ingrid Bergman cu Cary Grant in „Notorious”, Rhett cu Scarlet în „Pe aripile vântului”, Humphrey și Ingrid în „Casablanca”, Redford cu Meryl Streep în „Departe de Africa”, Harrison Ford cu Melanie Griffith în „O femeie face carieră”, Audrey Hepburn și Cary Grant în „Charade” la final, Audrey și Gregory Peck în „Vacanță la Roma”, Leonardo di Caprio și Kate Winslet în „Titanic”, alte-alte, mult prea multe ș. a.

M-am oprit la sărutul din Dosarele X, cu Dave și Gillian. Nu numai că are toate ingredientele, dar a fost și cel mai așteptat sărut,  cel mai așteptat de către public, desigur. Și cu siguranță că a fost trecut și în Dosare.

Image result for gillian anderson kiss david in x files

http://giphy.com/search/scully-mulder-kiss

Înainte de a fi poartă pentru o iubire deplină, reciprocă, consimțită, sărutul unește sufletele, le înaripează și le înalță. Și corpurile le ajutå, unindu-se și ele, pe urmă, sau așa ar trebui să fie, cum zice Charlie Chaplin: „corpul tău dezbrăcat ar trebui atins doar de cei ce se îndrăgostesc de sufletul tău dezgolit”.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Sărut

  1. lucillette says:

    Chiar crezi că un sărut poate face atât de mult? Să şteargă urme ale timpului, dureri permanente iluzii spulberate? Însemnă că trebuie să fie magic. Şi nesfârşit. Fiindcă întreruperea lui poate însemna întoarcerea la cele pe care le spulberase cu şi prin frumuseţea lui.

    Like

  2. iosif greblea says:

    “Chaplin …le zice bine.:)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s